Оскільки вже активно почали продавати гарбузи, а врожай їх цього року доволі не поганий , то частину другу нашої оповіді про гарбуз ми присвятимо корисним властивостям гарбуза. Тут ви можете дізнатись про вмість вітамінів в цьому овочі, як його використовувати в кулінарних та косметичних цілях.
За змістом цілющих речовин гарбуз перевершує багато інших овочів. У ній є цукру, каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР і такий рідкий вітамін Т, сприяючий прискоренню обмінних процесів в організмі, вітамін K, необхідний для згортання крові, жири, білки, вуглеводи, целюлоза, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, залізо.
Каротину в гарбузі в п'ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. З цієї причини офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік.
За вмістом заліза оранжевий гарбуз заслуговує на звання чемпіона серед всіх
існуючих овочів, з цієї причини його добре вживати тим, хто страждає анемією.
Пектинові речовини, виявлені в гарбузі у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину.
Перш за все, гарбуз вважається кращим овочем для дієтичного живлення. Блюда з гарбуза рекомендують включати в раціон для профілактики гострого і хронічного нефриту і пієлонефритів. Завдяки солям калія, гарбуз володіє сечогінною дією.
Також цей овоч дуже корисний людям, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи і гіпертонією.
Свіжий сік гарбуза добре пити при хронічних запорах, запаленнях сечостатевої системи, нирковій недостатності, геморої і нервових розладах. Гарбуз чудово виводить з організму солі і води і при цьому не подразнює ниркову тканину.
Крім того, знахарі вважали, що гарбузовий сік дуже допомагає чоловікові підтримувати свій сексуальний тонус. При токсикозі вагітних гарбуз можна використовувати як хороший засіб від нудоти.
Гарбузова каша підійде тим, хто бажає схуднути: вона нормалізує обмін речовин і виводить з організму шлаки.Якщо Вас турбує безсоння, то на ніч корисно випити гарбузовий сік або відвар гарбуза з медом.
Відваром м'якоті вгамовують спрагу і знижують жар у хворих.
Гарбуз також чудово личить тим, хто страждає захворюваннями ЖКТ з підвищеною кислотністю.
Корисна не лише м'якоть гарбуза, але і гарбузове насіня. Воно просто криниця високоякісного харчового масла (від 32 до 52 відсотків). У багатьох країнах Европи, наприклад, в Австрії, Німеччині і Румунії, масло споживають для приготування різних овочевих салатів. Крім того, в насінні дуже багато цинку.
Розтерте з медом насіння гарбуза – один із старовинних глистогінних засобів. Сушені гарбузові насіннячка дуже корисні чоловікам, ними лікують простатит, для цього на самому початку захворювання щодня натщесерце і увечері слід з'їдати по 20-30 насіннячок.
Завдяки наявності цинку, гарбузове насіння корисно вживати жменями при проблемах, пов'язаних з його відсутності, а саме при вугрях, жирній лупі, себореї.
Коржикова Олена, фітотерапевт
http://www.yoki.ru
Очищуюча маска.
Натріть на дрібній тертці невеликий шматочок сирого гарбуза. Відберіть столову ложку натертої м'якоті, змішайте з яєчним білком (його попередньо злегка збити вилочкою) і накладіть суміш на обличчя. Через п'ятнадцять хвилин змийте прохолодною водою. Гарбузовий сік може використовуватися замість тоніка, він чудово очищає жирну шкіру. Якщо немає можливості віджати сік, то можна накласти на шкіру натерту м'якоть гарбуза і залишити на п'ятнадцять хвилин - така процедура теж чудово очистить жирну шкіру.
Поживна маска з відбілюючим дією.
Столову ложку натертої м'якоті гарбуза потрібно змішати зі столовою ложкою крохмалю або пшеничного борошна. У цю суміш додати чайну ложку лимонного соку і дві столові ложки томатного соку (віджатого зі свіжих помідорів). Маска наноситься на обличчя на п'ятнадцять хвилин, після чого змивається прохолодною водою.
Вітамінна маска.
Очистіть від шкірки невеликий шматочок гарбуза, наріжте його скибочками і відваріть до м'якості. Розімніть гарбуз в пюре, візьміть столову ложку гарбузового пюре і змішайте з такою ж кількістю кефіру або нежирного йогурту, нежирної сметани. Накладіть маску на обличчя, через п'ятнадцять хвилин зніміть вологим ватним диском і потім вмивайтеся прохолодною водою.
Відновлююча маска для волосся
300 г м’якоті гарбуза натріть на дрібній терці і відцідіть сік. До м’якоті додайте по 1 чайні ложці оливкової (чи гарбузової) олії та меду. Все старанно вимішайте та масажними рухами втріть в коріння волосся. Маску залиште на пів години, потім змийте користуючись улюбленим шампунем і, як зазвичай, вимийте голову. Після процедури волосся стане м’яким, зменшиться випадіння та почне швидше рости. Таку маску можна повторювати двічі на тиждень!
Зволожувальна маска для рук
(Приготуйте гумові рукавички) Для цього нам потрібні тільки два інгредієнти: гарбузова м’якоть та олія. Столову ложку тертого гарбуза змішайте з гарбузовою олією (1:1). Ретельно розмішайте. Змажте нею руки та одягніть рукавички. Тримайте маску протягом 1 години. Залишки маски змийте теплою водою (без мила) та нанесіть зволожуючий крем для рук. Після такої процедури шкіра стане гладкою, ніжною та добре зволоженою.
Маска проти набряків навколо очей
Дві столові ложки дрібно нарізаного гарбуза готуйте на помірному вогні з додаванням невеликої кількості води 10 хв. Потім додайте ? чайної ложки меду і перемішайте. Суміш остудіть, аби вона стала теплою, викладіть в марлю (попередньо поділивши суміш на дві частини). Покладіть на обличчя та прикрийте махровим рушничком. Через 30 хв. вмийте обличчя прохолодною водою. Щоб від набряків не залишилось й сліду – робіть маску через день, 3-4 рази.
Маска від пігментних плям
Очистіть 100 гр. сирих гарбузових зернят і ретельно розітріть їх з додаванням води (1:1). Отриману кашу змішайте з медом в пропорції 1:2. Для отримання помітного результату маску слід наносити щодня і тримати протягом 30 хвилин.
Суп з гарбузом та грибами
200 г грибів
200 г гарбуза
1 цибулина
корінь петрушки
2 картоплини
1 помідор
5 ст. води
2 ст. л. олії
зелень
сіль, перець
Гриби та цибулю нарізати невеликими кубиками, корінь петрушки подрібнити, перемішати та спасерувати на олії.
Гарбуз та картоплю нарізати брусочками, залити горячою водою та варити 10 хвилин.
Добавити овочі, гриби, нарізані шматочками помідори, посоли, поперчити та варити до готовності.
При подачі посипати рубленою зеленню.
Спеціально для відвідувачів http://dreamfood.com.ua
Рецепт з журналу "Люблю готовить" №12 (2007)
Пиріжки з гарбузом
Вам знадобиться:
• 200 г борошна
• 3/4 стакана кефіру
• 150 г сметани
• 300 г гарбуза
• 1 середня цибулина
• 2 ст. ложки соняшникової олії
• 1 ч. ложка цукру
• 1/3 ч. ложки соди
• мелений чорний перець
• сіль
Спосіб приготування:
1. Додайте в борошно солі на кінчику ложки. Соду додайте до кефіру. Через пару хвилин замісіть тісто середньої м’якості з борошна і кефіру.
2. Цибулю дрібно наріжте і підсмажте на соняшниковій олії.
3. Гарбуз натріть на крупній тертці.
4. Додайте до цибулі тертий гарбуз, 1 ч. ложку цукру, 1/4 ч. ложки солі і поперчіть чорним меленим перцем. Злегка обсмажте.
5. З тіста зробіть ковбаску і наріжте її на 12 шматочків.
6. Шматочки тіста розкачайте дуже тонко. На пиріжок потрібно 2 кружечки тіста.
7. На один коржик покладіть начинку і закрийте зверху іншим.
8. Добре притисніть кожен пиріжок по краях.
9. Кладіть пиріжки на розігріту сковороду без масла і злегка підсмажуйте їх на середньому вогні.
10. Покладіть обсмажені пиріжки в деко і рясно змастіть їх сметаною.
11. Розігрійте духовку до 200°С.
12. Поставте деко в духовку і запікайте 20 хвилин.
6 пиріжків
Гарбузяна каша
Вам знадобиться:
• 800 г нарізаної м’якоті гарбуза
• 100 г пшоняної крупи
• 1/2 літри молока
• жменя родзинок
• щіпка ванілі
• 1/2 ч. ложки кориці
• цукор
Примітка: Дуже зручно використовувати пшоняну крупу в спеціальних пакетиках для готування.
Спосіб приготування:
1. Пшоняну крупу ретельно промийте водою, залийте великою кількістю води, доведіть до кипіння. Потім воду злийте, залийте крупу свіжій водою приблизно на два пальці вище, і варіть на невеликому вогні до готовності.
2. Гарбуз залийте водою і зваріть до м’якості.
3. Воду злийте, гарбуз розімніть м’ялкою в пюре.
4. З’єднайте гарбуз і пшоняну кашу.
5. Залийте кашу молоком, додайте вимиті родзинки, ваніль, корицю і цукор і варіть хвилин п’ять на повільному вогні.
Запіканка з гарбуза та яблук
4 порції
Для запіканки з гарбуза вам знадобиться:
• 1 кг очищеного і нарізаного крупними кубиками гарбуза
• 100 г (5 ст. л.) манною крупи
• 500 г сиру ніжної консистенції без грудочок
• 8-10 (1 кг) крупних кислих яблук
• 2 яйця
• 3 ст. л. мелених білих сухарів
• 4–6 ст. л. цукру
• 10 г ванільного цукру
• 2 ст. л. меленою кориці
• сік 1/2 лимону
• вершкове масло для обмазки форми
• панірувальні сухарі для обсипання форми
Спосіб приготування:
1. Зваріть гарбуз до м’якості, але не переваріть. Відкиньте зварений гарбуз на друшляк і зцідіть всю рідину.
2. Змішайте 2-3 ст. л. цукру і манну крупу. Розімніть гарбуз з цією сумішшю, прагнучи не допустити утворення манних грудочок. Дайте постояти 20 хвилин, щоб манка розбухла.
3. В окремий посуд видушіть трохи лимонного соку. Почистіть яблука і покришіть їх шматочками середньої величини в цей посуд. Періодично перемішуйте яблука з лимонним соком, щоб вони не потемніли. Додавайте сік, якщо необхідно.
4. Форму для випікання (можна використовувати роз’ємну) щедро змастіть вершковим маслом і обсипте панірувальними сухарями.
5. В гарбузову масу додайте ванільний цукор, 1 яйце і 3 ст. л. мелених білих сухарів.
6. Потушкуйте яблука декілька хвилин на сухій розігрітій сковорідці, щоб вони стали м’якими, але не розповзлися.
7. Викладіть гарбузову масу у форму рівним шаром. Посипте 1 ст. л. кориці.
8. Покрийте гарбузову масу шаром яблук. Посипте яблука 1 ст. л. кориці.
9. Візьміть яйце, що залишилося, і відокремте жовток від білка. Білок покладіть в холодне місце. Розітріть сир з 2-3 ст. л. цукру і жовтком.
10. Білок збийте в міцну піну і додайте в сирну масу. Обережно, але ретельно все перемішайте.
11. Викладіть сирну масу на яблука і відразу ж відправляйте в духовку. Випікайте 25 хвилин в розігрітій до 200°С духовці. Якщо верх запіканки почне рум’янитися дуже швидко, прикрийте його листом пергаментного паперу.
12. Дайте запіканці охолонути, прикрасьте шматочками яблук, политими цукровим сиропом, і подавайте до столу.
6 порцій
Суп-пюре з гарбуза
Вам знадобиться:
• 800 г гарбуза
• 1 велика цибулина
• 2 зубчики часнику
• 40 г вершкового масла
• 2 ст. л. соняшникової олії
• біля 700 мл овочевого або м’ясного бульйону
• 1 середня картоплина (за бажанням)
• 1 ч. л. тертого кореня імбиру
• 1/2 ч. л. порошку карі
• 200 мл вершків
• 150 г шинки
• 2 ст. л. підсмаженого гарбузового насіння
• чорний мелений перець
• сіль
• свіжа зелень кропу і петрушки
Спосіб приготування:
1. Наріжте цибулю, подрібніть часник, натріть імбир.
2. М’якоть гарбуза наріжте кубиками.
3. Налийте в каструлю соняшникову олію і розтопіть в ній вершкове масло.
4. Покладіть в каструлю нарізані цибулю, часник, імбир і карі, і припустіть до м’якості. Стежте, щоб часник не почав горіти.
5. Додайте в каструлю нарізаний гарбуз та дрібно нарізану картоплю. Залийте вміст каструлі такою кількістю бульйону, щоб рідина покрила гарбуз. Варіть на невеликому вогні, поки гарбуз та картопля не стануть м’якими.
6. Шинку наріжте соломкою і злегка обсмажте.
7. Злийте більшу частину рідини з каструлі в окремий посуд. Із зварених овочів і рідини, що залишилася в каструлі, зробіть пюре.
8. Додайте в пюре вершки, сіль, чорний перець, дрібно нарізану зелень кропу і половину шинки. Ретельно перемішайте.
9. Знов поставте каструлю на вогонь. Безперервно помішуючи нагрійте суп до гарячого стану, але не кип’ятіть, щоб вершки не згорнулися. Розведіть злитим бульйоном до бажаної густини.
10. Розлийте суп-пюре по тарілках, посипте шинкою, що залишилася, насінням і зеленню петрушки.
2-3 порції
Рецепти взято з www.relax.ua