Коровай є одним з найголовніших елементів українського весілля. Тому якщо ви хочете аби ваше весілля запам’яталося надовго не тільки вам а й вашим гостям, то слід знати як правильно прикрасити коровай. Прикрасити коровай не важко якщо дотримуватися простиз правил:
1. Якщо ви хочете щоб фігурки виходили чіткими і не розпливчастими, то їх потрібно робити, не з звичайного дріжджового тіста, як на коровай, а з декоративного, можна також з прісного (таке як на вареники тощо.). Якщо ви все-таки плануєте використовувати дріжджове тісто, то фігурки слід поміщати одразу перед випічкою, або ж за 15 хвилин його готовності.
2. Буде б бажано зафарбувати фігурки другим кольором, аби вони відрізнялися від поверхні короваю. Це можна зробити за допомогою паленого цукру, або додати гречану або житню муку. Прикріплювати прикраси потрібно за допомогою яєчного жовтка. Зараз стало популярним прикріплювати за допомогою міленьких дерев’яних шпажок, це теж є правильно.
3. Перед тим як класти коровай на деко, обгорніть його сплетеною з тіста косою. Окрім декоративного оздоблення, коса також не дасть тісту розлізтися. Щоб виготовити косу приготуйте три смужки, які в довжину повинні бути в 2.5 рази довші за ширину короваю. Початок зліпіть, а потім заплетіть звичайну косу. Косою що вийшла обгорніть коровай та прикріпіть.
4. Для виготовлення троянд виріжте 3-4 кружечки. Накладіть їх краями один на одного, та згорніть рулетиком. Посередині рулетик стисніть пальцями і розламайте на двоє, таким чином ви отримаєте дві троянди. Є і інший спосіб. Візьміть один кружечок та скрутіть, розправте з одного краю, поверх накрутіть ще один кружечок і знов розправте з того ж самого краю, і так доти, доки не вийде пишна і красива троянда.
5. Зробити листочки не важко. Для цього з розкачаного тіста виріжте ромби, потім на цих ромбах зробіть ножем надрізи, схожі на розташування голок на гілках ялинки. Після цього видавіть ножем прожилки.
6. Один з найголовніших елементів короваю – колосок – робиться не важко. Візьміть тісто і розкачайте у вигляді «ковбаски» так, щоб один кінець був тоншим, який буде слугувати стеблом, а другий товстіший, який і буде слугувати колоском. Викладіть цю заготовку на коровай і тоді ножицями робіть надрізи на товстішій частині так, аби це було схоже на зерна.
7. Розповсюдженою прикрасою також є пташка. Розкачайте смужки довжиною 3 сантиметра та шириною в пів сантиметра. Зав’яжіть на краях вузлики, на одному вузлику зробіть дзьобик, а на другому хвостик. Притисніть, після чого на хвостину зробіть надрізи ножем, які символізують пір’я.
8. Лебедя зліпити трохи важче. Розкачайте «ковбаску» довжиною шість сантиметрів. З одного краю зробіть овал, а з другого маленьку кульку. На кульці виліпіть дзьобик, овал притисніть і зробіть хвіст, по всьому овалу ножем витисніть смужки (пір’я). перед тим як викладати на коровай шийку зігніть так, щоб вона була схожа на лебедину.
Тут наведені лише основні способи прикрашання короваю, адже у кожному регіоні України є свої особливості. не бійтесь додавати свої якісь прикраси, це ніяк не зіпсує ваш коровай.
Категорія: